Monday, November 3, 2008

rangefinder

ada satu hari tu aku tengok filem closer.julia robert amik gambar guna leica M6.daripada situ aku mula timbul minat nak guna kamera rangefinder.

ada apa dengan rangefinder ni?
apa yang aku faham pasal kamera rangefinder ni,rangefinder sesuai utk streetshoot dan available light photography sebab design dia. bukak tingkap dan trus ke sensor @ filem dibelakangnya tanpa melalui byk cermin... dan kebanyakan rangefinder adakah mechanical... jadik tak memerlukan bateri utk berfungsi.. SLR dulu2 mmg mechanical.. tapi bila dah jadik moden dia byk bergantung pada electronics.. so kalau bawak kt tempat mcm antartika @ tempat yg extreme weather cam padang pasir mungkin mengganggu operasi kamera tersebut.

aku ada jugak kawan-kawan yang minat ngan kamera rangefinder.sarol,kas,eone diorang ni suka sangat dengan rangefinder.masa kat ipoh dulu,kebetulan bawah hotel kami tido ada pasar karat,sambil jalan-jalan situ si kas terbeli kamera jenis lama,tak pasti kamera apa.hari ni pulak kat kuala terengganu eone bawak aku,kas ngan joe pegi satu kedai kamera lama kat pekan,nama kedai dia kedai kamera choong eng.kat sini ada banyak jenis kamera rangefinder,antaranya ialah canon cannonet CL17,yashica MG1,yashica 350DSN.ni semua kamera lama.sekarang ni susah dah nak jumpa kamera rangefinder jenis ni.sebab tu eone rajin banyak kamera jenis macam ni sebab dia rajin jalan cari kedai kamera.aku pun terasa nak beli satu.















3 comments:

razaklatif said...

korang kejam dgn apek tu...hahahaa

FLOY said...

as always, nice pics fod..ohhhhh...

Atiqah Rahman Wyllie said...

Fhutumu hebat. Wa tak mau cakap apa2 lagi.